Patojen durumu ile ilgili olarak, karasal hayvanlar için kullanılan tek teknik terminoloji SPF stoklardır. Bu tanım tüm hayvanlara uygulanabilir.

Viral patojenlerle karides etkileşimleri tam olarak anlaşılmamıştır. Omurgalıların aksine karidesler antikor üretmezler ve normalde ölümcül bir virüsle hastalık salgınlarından kurtulanların, herhangi bir büyük hastalık belirtisi göstermeden ömür boyu düşük seviyede enfekte kalabilecekleri bilinmektedir.

Bu durumda, patojeni yavrularına ve saf karideslere aktarma potansiyelini korurlar. Enfeksiyöz viral patojenleri hastalık belirtileri olmadan uzun süre tolere etme olgusuna viral konaklama adı verilmiştir, ancak bunun altında yatan mekanizmalar hala belirsizdir.

Bu nedenle, viral patojenleri tolere eden ve taşıyan karides stokları, histolojik lezyonlar da dahil olmak üzere brüt hastalık belirtilerinden yoksun olabilir ve su ürünleri yetiştiriciliği için karides stoklarının sınır ötesi hareketlerinde, moleküler düzeyde dahi tespit edilmeleri mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, aşağıda tanımlanan terimlerle etiketlenmiş stok için de bazı sonuçları vardır.

Patojen içermeyen (PF) stok (yeni terim)

Bunlar, bilinen veya bilinmeyen herhangi bir patojen içermeyen stoklardır. Tanım 'bilinmeyen patojenleri' içerdiğinden, PF'nin herhangi bir gerçek hayvan stoğuna atıfta bulunamayacağı ve yalnızca teorik tartışmalar için ayrılması gerektiği açıktır.

Spesifik patojen içermeyen (SPF) stok (mevcut bir terim)

SPF hayvan stokları, art arda en az iki yıl boyunca belirli patojenler için yapılan testlerin negatif olduğu bir popülasyondan gelmelidir; sıkı biyogüvenlik yönetimi önlemlerinin ardından yüksek düzeyde biyogüvenlikli tesislerde yetiştirilmiştir; ve biyogüvenlikli yemlerle beslenmiştir. Yüksek düzeyde biyogüvenlikli tesisler olarak nitelendirilmek için, patojenlerin giriş riskinin ihmal edilebilir düzeyde olması gerekir.

SPF stokları mutlaka tüm patojenlerden arınmış değildir. Hayvanlarda ari olduğu iddia edilen patojenlerin bir listesi her zaman onlara eşlik etmelidir.

SPF olduğu iddia edilen herhangi bir karides stoğu, akut hepatopankreatik nekroz hastalığına (AHPND), nekrotizan hepatopankreatite (NHP) neden olan Hepatobacter penaei'ye, enfeksiyöz hipodermal ve hematopoietik nekroz virüsüne (IHHNV), enfeksiyöz miyonekroz virüsüne (IMNV) neden olan Vibrio izolatlarından, Taura sendromu virüsü (TSV), beyaz nokta sendromu virüsü (WSSV) ve sarı kafa virüsünden (YHV – genotip 1) arınmış olmalıdır.

Şu anda SPF karides stokları üretmenin iki yolu olduğunu kabul edilmektedir. Bunun bir yolu, büyük karides patojenlerinin bulunmadığı veya düşük prevalansı olduğu bilinen bir coğrafi alan bulmak, o bölgedeki yabani karidesleri yakalamak ve taramak ve en az iki yıl üst üste belirli bir patojen listesinden doğal olarak arınmış olduğu gösterilen bireyleri seçmektir.

Bu şekilde üretilen bir stok "doğal SPF stoku" olarak adlandırılabilir. Bir SPF stoğu oluşturmanın bir başka yolu, WSSV, TSV ve IHHNV gibi büyük karides patojenlerinin bulunduğu bir karides yetiştirme alanı bulmak ve en az 2 yıl boyunca belirli bir patojen listesinden arınmış olduğu gösterilen bireyleri seçmek için sürekli bir tarama süreci kullanmaktır.

Her iki özellik de niceldir. Hastalık durumunun konakçı (genetik), patojen ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklandığı uzun zamandır anlaşılmaktadır. Bu nedenle, sıhhi bakış açısıyla; direnç, enfeksiyona dirençli olma yeteneğidir (nitel özellik), tolerans ise hastalık ifadesini azaltma yeteneğidir (nicel özellik).

Spesifik patojen dirençli (SPR) stoklar (yeni terim)

Bunlar, bir veya daha fazla spesifik patojenin öldürücü dozuyla tehdit edildikten sonra bile, ciddi enfeksiyon ve/veya hastalık belirtileri göstermeden enfeksiyona dirençli kalan hayvan stoklarıdır.

Spesifik patojen toleranslı (SPT) stoklar (yeni terim)

Bunlar, belirli bir patojenin neden olduğu enfeksiyona duyarlı olan, ancak normalde bu tür bir enfeksiyonun bir sonucu olarak net hastalık belirtileri geliştirmeyen, yani genetiklerine, patojen suşuna ve hastalığı etkileyen çevresel koşullara bağlı olarak nicel bir şekilde hastalık ekspresyonuna toleranslı olan stoklardır. Tolerans bir patojene, bir patojenin bir suşuna veya bir grup patojene özgü olabilir.

Kombine SPF ve SPR veya SPT stoklar (yeni terim)

SPF, hayvan sağlığı durumunu ifade ederken (belirli patojenlerin yokluğu için sertifikalı bir yetiştirme tesisinde 2 yıllık bir stok geçmişi ile desteklenir), SPF sağlık durumunu genetik durum SPF SPR, SPF SPT veya SPF SPT SPR stoklarıyla birleştirmek mümkün ve mantıklıdır. Başka bir deyişle, sağlık durumuna göre SPF olarak karakterize edilen bir stok, stok popülasyonunda bir veya daha fazla patojen için spesifik hastalık direncine ve / veya toleransına yol açabilecek genetik özellikleri tanımlamak, karakterize etmek ve seçmek için tasarlanmış bir sonraki genetik seçim programına tabi tutulabilir.

Başka bir deyişle, sağlık durumuna göre SPF olarak karakterize edilen bir stok, stok popülasyonunda bir veya daha fazla patojen için spesifik hastalık direncine ve / veya toleransına yol açabilecek genetik özellikleri tanımlamak, karakterize etmek ve seçmek için tasarlanmış bir sonraki genetik seçim programına tabi tutulabilir.

Niteliksiz, seçilmiş kurtulan (USS) stoklar (yeni terim)

Bunlar, birkaç bilinen ve bilinmeyen patojenin meydana geldiği bir bölgede, biyogüvenliksiz tarım koşulları altında birbirini izleyen birkaç nesilden hayatta kalanların seçilmesiyle (büyüklük ve genel sağlıklı görünüme dayalı olarak) üretilmiş hayvan stoklarıdır.

Bu tür stoklar daha önce tüm patojenlere maruz kalan (APE) stokları olarak anılırdı. Bununla birlikte, 'tüm' patojenler her coğrafi bölgede oluşmaz ve belirli bir bölgede bilinen ve bilinmeyenler her havuzda her zaman bulunmaz.

APE stoğu teriminin karides endüstrisi tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmesini ve burada tanımlanan USS stoğu ile değiştirilmesi önerilmektedir .

Yüksek sağlık (HH) stokları (yeni dönem)

Sıklıkla kullanılan ancak tam olarak tanımlanamayan ticari bir terimdir. Genellikle bir SPF stokunun soyundan gelenleri ifade eder. Patojenleri, genetik, epigenetik veya yetiştirme koşullarını veya statüsünü belirtmediğinden, "HH stoğu" teriminin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bunun yerine, bir stoğu karakterize etmek için sağlık durumunu ve patojen tepkisini tanımlayan yukarıdaki terimlerden biri kullanılmalıdır.

Karides için SPF durumunun doğrulanması ve sürdürülmesi zaman alıcı ve pahalı bir süreçtir. Tesiste barındırılan karideslerin SPF olarak muhafaza edilebilmesini sağlamak için tesisin, biyogüvenlik standart işletim prosedürlerinin (SOP'ler) ve tesis içindeki karideslerin standartlara uygun olmasını gerektirir. Farklı bir ifadeyle doğrulama, tesis ve belirli bir karides partisi içindir.

Eksojen patojen kontaminasyonu riski, kıyı bölgesinden uzakta, iç kısımlarda bulunan ve uygun biyogüvenlik uygulamalarıyla resirkülasyon teknolojisini kullanan bir SPF tesisi için önemli ölçüde azalır.

SPF durumunu onaylayan sorunlar

Bir SPF programına dahil edilmesi gereken önemli karides patojenlerinin çoğunu tespit etmek için uluslararası olarak onaylanmış prosedürler yürürlükte olmasına rağmen, endojen viral elementler (EVE'ler) konusu, bir karides stokunun SPF durumunu doğrulamak ve sertifikalandırmak için bilimsel bir zorluk haline geldi.

Pek çok EVE retroviuslardan kaynaklansa da, retroviral olmayan EVE ilk olarak IHHNV'nin iki EVE'si için karideste rapor edildi.

Bununla birlikte, o zamanlar, EVE terimi mevcut değildi ve omurgalılarda daha önce bilinmeyen ve beklenmedik, retroviral olmayan EVE keşfedilene kadar icat edilmedi. Daha sonra, P. monodon ve P. vannamei için IHHNV için çok daha fazla EVE rapor edildi ve bunların çoğu, karides IHHNV ile enfekte olmamasına rağmen, IHHNV için yanlış pozitif PCR testi sonuçları verdi.

Enfeksiyöz bir virüs için bu tür yanlış pozitif test sonuçları, karides yetiştiricileri için uluslararası ciddi ticaret etkilerine sahip olabilir.

SPF karidesinin önemi ve faydaları

Hawaii'den doğal olarak elde edilen SPF P. vannamei, Tayland'a ilk olarak 2002'de tanıtıldı. 2003 yılında Tayland'daki bir şirket, yüksek biyogüvenlik protokolleri ile SPF yetiştirme programını başlattı.

Bu program, 2009'da yeni bir hastalık olan akut hepatopankreatik nekroz hastalığı (AHPND) ortaya çıkana kadar, yaklaşık on yıl boyunca sektörün Güneydoğu Asya'daki katlanarak büyümesine önemli ölçüde katkıda bulundu.

Sonuçlar

SPF, bir karides stokunun sağlık durumunu ifade ederken, SPR ve SPT durumları, patojenlere ve hastalığa yanıt olarak stokların tanımlanmış genetik özelliklerini ifade eder. Amaç, karides ve karides ürünlerinde patojen tespitinden kaynaklanabilecek üretim, türler arası bulaşma ve ticaret engelleri üzerindeki olumsuz etkileri önlemektir.

Tek başına 'USS stoğu' tanımlaması, bir karides stokunun patojen ve hastalık tepkisi ile ilgili spesifik sağlık durumunu veya spesifik genetik özelliklerini göstermez. Karides çiftçilerinin yetiştirme havuzlarında hastalık salgınlarını önlemesine yardımcı olmak için SPF+SPR, SPF+SPT veya SPF+SPR+SPT gibi stratejileri birleştirmek de mümkündür.

Bu yaklaşımların başarısı, her tesis için tanımlanan biyogüvenlik stratejisine bağlı olabilir. Çiftçiler ayrıca, stok sağlık durumu ve genetik durumla ilgili olabilecek büyüme ve hayatta kalma gibi stok performansının diğer yönlerini de dikkate almalıdır.

Ticari tedarikçiler tarafından sağlanan stokların kritik değerlendirmesinde çiftçilerin birbirleriyle işbirliği yapmalarını tavsiye edilmektedir. Zamanla bu süreç, genel stok performansına göre en güvenilir stok tedarikçilerinin kimliğini ortaya çıkarmalıdır.

Kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/raq.12305https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/raq.12305