Su bitkileri de dahil olmak üzere küresel su ürünleri üretimi 110.2 milyon ton olarak kaydedilmiş olup bu mahsüllerin ilk satış değeri $243.5B olarak tahmin edilmektedir. Üretimin dağılımına bakacak olursak, toplam üretimin 80M tonunun tüketimlik olanlar oluştururken ve 30.1M tonunu da su bitkileri oluşturmakta. [Kaynak]
Dünya su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi, 2000 yılından bu yana artık 1980'ler ve 1990'lardaki yüksek yıllık büyüme oranlarını yakalayamamaktadır. Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliği diğer büyük gıda tedarik sektörlerinden daha hızlı büyüyor. 2001-2016 döneminde yıllık büyümenin ılımlı bir şekilde %5.8'e düşmesine rağmen büyüme hala devam ediyor. [İleri okuma]
Şu anda, su ürünleri yetiştiriciliği, küresel toplam balık üretiminin %46.8'ine katkıda bulunmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliğindeki bu artışın temel nedenleri arasında, mahsüllerin beslendiği yemlerdeki kalite artışı yadsınamaz bir gerçek.
Kalitesi yüksek bir yem, uygun ve gerekli yem katkı maddelerinden hazırlanır. Fonksiyonel yem katkı maddelerindeki son gelişmeler, su ürünleri yetiştiricilerinin operasyonlarında umut vermektedir. Fonksiyonel yem katkı maddeleri, balıkların büyüme performansını geliştirmenin yanı sıra balıkların sağlık performansını da arttırmaktadır.
Fonksiyonel olarak tanımlanan bu katkı maddeleri farklı kaynaklardan elde edilmektedir, organik olarak tanımlanırlar ve çevre ile dostturlar. Fonksiyonel yem katkı maddeleri arasında prebiyotikler, probiyotikler, deniz yosunları, mantarlar, mikroalgler, enzimler, organik asitler, mikotoksin bağlayıcılar, fotogenik veya fitobiyotik bileşikler ve mayalar bulunur.
Yem giderleri, su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim maliyetinin yaklaşık %50-80 gibi, epey büyük bir kısmını temsil eder. Su ürünleri yetiştiriciliğinde başarılı olmak için beslenmenin dengeli olması, fakat aynı zamanda üretim maliyetinin de mümkün olduğu kadar düşük olması gerekir. Yetiştiricilik operasyonunda kullanılan yemin kalitesi ve maliyeti, yem formülasyonu için kullanılan yem hammaddelerinin ve katkı maddelerinin kalitesi ile fiyatına bağlıdır.
Yem hammaddeleri organik ve inorganik bileşenlerin karışımından oluşur. Bu bileşenler, ham madde ve çıkarma işlemine göre değişir. Yem hazırlama sırasında yem katkı maddeleri eklenerek yem kalitesi, sağlık performansı ve balıkların beslenme verimliliği artırılır. Yem katkı maddelerinin çoğu besleyici sınıfta yer almazlar fakat antioksidanlar, immünostimülanlar, probiyotikler, antibiyotikler büyümeyi, sağlığı ve su kalitesini iyileştirir. Bu bileşenlerin yemlere katılmasının yemlerin üretim maliyetini arttırdığı yadsınamaz bir gerçek olmakla birlikte artan maliyetleri aşmak için, yem şirketleri fonksiyonel yem katkı maddelerinin uygulanmasına daha fazla ağırlık vermeye başladılar.
Fonksiyonel yem katkı maddeleri, antibiyotikler ve kemoterapötiklere de iyi bir alternatif olmuştur. Normal katkılardan daha iyi büyüme, immün yanıtı artırma, fizyolojik fonksiyonları ve balıkların sağlık performansını artırma özellikleriyle öne çıkmaktadırlar. Şimdi bazı temel fonksiyonel yem katkılarına ve işlevlerine göz atalım.
Su ürünleri yetiştiriciliğinin en önemli bileşenlerinden olan yemlerde kullanıklan fonksiyonel katkılar, verimlilikte artışı sağlamaya yardımcı olurken enfeksiyöz hastalıklara karşı direnci de arttırmaktadır. Sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğini sağlarken aynı zamanda çevre ile uyumlu yetiştiriciliğin gerçekleştirilmesi için iyi bir yardımcı olan fonksiyonel yem katkılarının, yemlerdeki etkileşimlerini ve hayvanın biyokimyasal ve fizyolojik fonksiyonlarını anlamak, fonksiyonel yemlerin daha fazla geliştirilmesi için önemlidir.
Fonksiyonel yem katkıları çevre dostudur ve su ürünleri yetiştiriciliği üzerinde pek olumsuz etkiye sahip değildirler ancak, bu tür fonksiyonel katkıların etkili uygulanması için yeterli araştırma çalışmaları önemlidir.