7.Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı 27 Şubat – 02 Mart 2019 tarihleri arasında Antalya Adalya Elite Lara Otel’de yaklaşık 700 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

          Çalıştay, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Faruk COŞKUN’un açılış konuşmasıyla başlamış olup, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Mustafa ÖZEN’in konuşması; Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Sayın Doç. Dr. İlhan AYDIN’ın konuşması; Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim DİLER’in konuşması ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Sayın Dr. M. Altuğ ATALAY’ın konuşması ile açılış konuşmaları sona ermiştir.

          1.Günün ilk oturumu olan “Su Ürünlerine Genel Bakış” başlıklı oturum, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Nuri YILMAZ başkanlığında, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Yetiştiricilik Daire Başkanı Sayın Özerdem MALTAŞ’ın “Ülkemizde Su Ürünlerinin Durumu” başlıklı sunumu ile başlamış olup, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı’ndan Sayın Aylin VELİOĞLU’nun “Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları” başlıklı sunumu ile devam edip, TARSİM Tarım Sigortaları Havuzu Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Sayın Orhan SARITEPE’nin “Devlet Destekli Tarım Sigortaları” başlıklı sunumu ile 1. Oturum son bulmuştur.

          “Balık Sağlığı” başlıklı 2. Oturum Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hakan AÇAR başkanlığında, HIPRA’dan Sayın Rosa Maria Merino Pérez’in “Alabalık Sağlığına Aşılamanın Faydaları ve İşletme Ekonomisine Katkıları” başlıklı sunumu ile başlamış olup, Demirkan Su Ürünleri’nden Sayın Tamer DEMİRKAN’ın “Uygulamada Görülen Balık Hastalıklarının Bölgelere Göre Dağılımı” başlıklı sunumu ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. S. Serap BİRİNCİOĞLU’nun “Çipura ve Levrek Yetiştiriciliğinde Balık Sağlığına Tümden Yaklaşımlar” başlıklı sunumla devam edip, Özcan Kardeşler’den Sayın Ata ÖZCAN’ın “Balık Çiftliklerinde Oksijen Gazı Üretim Sistemleri” başlıklı sunum ile oturum sona ermiştir.

          1.Günün son oturumu olan “Yem ve Besleme” oturumu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İbrahim DİLER başkanlığında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanlığı’ndan Sayın Muharrem KELEŞ’in “Yem Kontrol Faaliyetleri” başlıklı sunumu ile başlamış, Nutra Yem’den Sayın Süreyya ÖZKIZILCIK’ın “Balık Yemlerinde Alternatif Hammaddeler: Üç Farklı Bakış” sunumu ile devam edip, Akvatek’ten Sayın Güngör MUHTAROĞLU’nun “Yeni Türlerin Yetiştiriciliği ve Karşılaşılan Sorunlar” sunumu ile ilk günün kapanışı yapılmıştır.

          2.Günün ilk oturumu olan “Yetiştiricilik” konulu oturum, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Osman PARLAK başkanlığında, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği ABD Öğretim Üyesi Sayın Mikdat KADIOĞLU’nun “Küresel İklim Değişikliği ve Su Ürünleri” başlıklı sunumu ile başlamış, FAO  (Food and Agriculture Organization of the United Nations) Dr. Atilla ÖZDEMİR’in  “Dünya Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Mevcut Durum ve Geleceğe Yönelik Beklentiler – 2030” başlıklı sunumu ile devam edip, ST Sigorta’dan Sayın Uğurhan ACAR’ın “Sizin Ufkunuz Bizim Sınırlarımızı Belirler” başlıklı sunumu ile son bulmuştur. 2. oturum ise; Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sayın Yahya ÇAVDAR’ın “Karadeniz’de Yetiştiricilik” konulu sunumu ile başlamış, Steinsvik – Aquaoptima’dan Sayın Børge Søraas’ın “Kapalı Devre Sistemleri” sunumu ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nden Sayın Doç. Dr. Hüseyin SEVGİLİ’nin “Entegre Su Ürünleri Yetiştiriciliği” başlıklı sunumu ile devam edip, Muğla Kültür Balıkçıları Derneği’nden Sayın Dr. Hayri DENİZ’in “Türkiye’deki Su Ürünleri Yetiştiriciliği İle İlgili Sivil Toplum Kuruluşlarının Uygulama ve Politikalarının Geliştirilmesi Projesi” konulu sunumu ile son bulmuştur.

          Çalıştayın son oturumu olan “İhracat ve Pazarlama” konulu oturum, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Muhammet TOĞUÇ’un başkanlığında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Sayın E. Derya TAYFUN’un “Su Ürünleri İthalat ve İhracat Kontrolleri” başlıklı sunumu ile başlamış, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği’nden Sayın Hüseyin YILDIRIM’ın ”Alabalık Sektörünün Geleceği ve Üreticinin İhracata Bakışı” devam edip sonrasında,  İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden Sayın Dr. İsmail MERT’in “Türkiye Su Ürünleri Sektörü ve Dış Ticareti” konulu sunumu ile devam edip, Cantek Soğutma Sistemleri’nden Sayın Burak ÖZCAN’ın “Üretmek Yetmiyor – Balıkçılıkta Soğutmanın Önemi” başlıklı sunum ile sona ermiştir.

          Çalıştayımızın sonunda düzenlediğimiz panel – değerlendirme toplantısı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Sayın Dr. M. Altuğ ATALAY başkanlığında, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın İhsan BOZAN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mehmet Nuri YILMAZ, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Yetiştiricilik Dairesi Başkanı Sayın Özerdem MALTAŞ, DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Sayın İsmail KÜÇÜK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayın Dr. Ali KÖKSAL, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Desteklemeler Daire Başkanı Sayın Hayri YILMAZ, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan ve Hayvansal Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Sayın E. Derya TAYFUN, Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Daire Başkanı Sayın Hakkı GEDİK, TARSİM Tarım Sigortaları Havuzu Hayvan Sigortaları Grup Müdürü Sayın Orhan SARITEPE,  İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı Sayın Aylin VELİOĞLU, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yem Daire Başkanlığı Sayın Kubilay AKALIN, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Şakir ÇINAR’ın panelistliğinde soru – cevap şeklinde yapılmıştır.

          Tüm katılımcılarımıza ve ayrıca Çalıştay’ın gerçeklemesi için destek veren tüm sponsor firmalarımıza teşekkür ederiz.