2. Su Ürünleri Yetiştiriciliği ÇalıştayıHome / Çalıştaylar / 2. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı Öne çıkan başlıklarÇalıştayda öne çıkan kararlar ve başlıklar Su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik kısa ve orta vadeli strateji ve politikaların,sektörün tüm paydaşları ile birlikte oluşturulması ve uygulanması için gereklitedbirlerin alınması Sektör bazında ihdas edilen Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün Bakanlık içinde ve diğer kamu kuruluşlarına karşı hak ve menfaatlerimizi korumada, örgütlenme ve sektörün gelişmesinde liderlik yapması, sorunlarımızı çözmede aktif rol oynaması, Merkez Birliği ve diğer birlik ve derneklerin Genel Müdürlüğe her türlü desteği vermesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra yapılanmasında öngörülmeyen “Balıkçılıkve Su Ürünleri Şube Müdürlük”lerinin en azından sektör faaliyetlerinin yoğun olduğuillerde kurulması 5996 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılan ikincil mevzuatta su ürünleri yetiştiricilik sektörünün kendine has yapısı ve işleyişi göz önüne alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması ve adı geçen mevzuatlarda kullanılan “su hayvanı” ibaresinin de “su ürünleri” olarak değiştirilmesi Sektörün önünün açılması ve birliklerin güçlendirilmesi adına önerilen mevzuat düzenlemelerinin bir an önce ele alınması, 5200 ve 1380 sayılı kanunlarda gereklideğişikliklerin acilen yapılması, Sağlıklı, kaliteli, çevreye duyarlı ve mevzuatlara tam uyumlu üretim için yetiştiricilerin bilinçlenmesinin sağlanması, işletmelerin sınıflandırılması, etiketleme,ürün, yavru ve yumurta nakillerinin kurallara uygun yapılması, sektörün imajını ve geleceğini etkileyecek olumsuz faaliyetlerden kaçınılması Tarımsal destekler, indirimli kredi ve tarım sigortası konularından sektörün azami şekilde yararlanmasını sağlayacak tedbirlerin alınması, desteklerin sürekliliğininsağlanması için bakanlık ve üreticilerce gerekli tedbirlerin alınması Pazarlama ve fiyat istikrarı için; markalaşma, arz – talep dengesi, hammadde temini, dış pazar araştırmaları, rekabet koşulları konularında çalışmalara ağırlık verilmesi Balık tüketiminin artırılmasına yönelik faaliyetlerin finansmanı için ihtiyaç duyulacak kaynakların ve imkanların araştırılması ve gerekli girişimlerde bulunulması Su ürünleri sağlığı konusunda alt yapının güçlendirilmesi, mevzuatların düzenlenmesi, nitelikli eleman istihdamının sağlanması, aşı ve biyolojik maddelerin üretimikonusunda özel sektörü özendirici uygulamalar yapılması, ARGE çalışmalarına ağırlık verilmesi ve denetimlerin etkin olarak yapılması Kiralamalar, lojistik merkezler, iskeleler, indirimli akaryakıt, yem, sigorta, kredi konularındaki sorunların çözümü için gereken çalışmaların yapılması 2. ÇALIŞTAY RAPORUNU OKUYUN FotoğraflarÇalıştaydan fotoğaflar