1. Su Ürünleri Yetiştiriciliği ÇalıştayıHome / Çalıştaylar / 1. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Çalıştayı Öne çıkan başlıklarÇalıştayda öne çıkan kararlar ve başlıklar Su ürünleri yetiştiriciliği yapılacak alanların belirlenmesi, makro planların yapılması, potansiyel alan haritalarının çıkarılması Balık çiftliklerinin kuruluş ve kiralama aşamasındaki bürokratik işlemlerin azaltılması Kira miktarları ve sürelerinin gözden geçirilerek ilgili raporlarda belirtilen hususların göz önüne alınması Hidroelektrik santrallerin yapımında su ürünleri yetiştiriciliği tesislerinin dikkate alınması Yemin beslenmedeki etkinliğini artırmak için, teknolojinin geliştirilmesi, hammaddenin çeşitlendirilmesi, katkı maddeleri açısından zenginleştirilmesi, yemlerin geri izlenmeye alınması Yeni türler ve organik üretimin yaygınlaştırılması için mevzuat, eğitim ve desteklerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması Tesisler arasındaki mesafelerin yeniden değerlendirilmesi Tesisler ve bölgeler arasında yapılan, canlı balık sevkiyatlarının kontrol alınması, işletmeler arası hastalık yayılmasını önlemek üzere yavru ve yumurta nakillerinde çiftlik sınıflandırması yapılması Aşı ve ilaç uygulamalarında ruhsatlı ürünlerin kullanımına dikkat edilmesi ve bunun özendirilmesi Çiftliklerden çıkan suların alıcı ortamlara verilirken belirlenmiş kriterlere uyulması, çevrenin korunmasına özen gösterilmesi Balık tüketiminin artırılması için ülke çapında kampanya yapılması, bir an önce başlanması, bütün üreticilere ulaşılarak bu konuda bilgilendirilmelerinin ve katkılarının sağlanması İşleme tesislerinin halk sağlığını ve ihracatta olumsuzlukları önlemek için kurallara uyması, bakanlık il müdürlükleri denetimlerinin sıklaştırılması Ürün arzının devamlılığını sağlamak, işleme tesislerinin ihtiyaçlarının karşılanması için üretici ve birliklerin planlama yapması, üretim standardı oluşturması Ani fiyat dalgalanmalarının önlenmesi için fiyat istikrarı mekanizmasının oluşturulması, ortak hareket etme ve haksız rekabete girilmemesi Su ürünleri yetiştiriciliğine verilen doğrudan desteklerin artırılarak sürdürülmesi, desteklerde suiistimalleri önlemek üzere her türlü denetim tedbirlerinin alınması Adalet ve ekipman desteklerinde sektörün öncelik verdiği alet ekipmanlara destek verilmesi ve bu konuda su ürünlerine verilen desteğin nicelik olarak artırılması T.C. Ziraat Bankası A.Ş’nce sübvansiyonlu kredi kullandırılmasına devam edilmesi, faiz oranının hayvancılıkta olduğu gibi %100 sübvanse edilmesi, günümüz şartlarında yüksek olan %1 komisyon oranının %0,5’e düşürülmesi Tarım sigortası kapsamında sektörün fazla yararlanamama sebeplerinin incelenmesi, bu konudaki gelişmeye engel teşkil eden muafiyetler ve istisnalar konularının yeniden değerlendirilmesi Sahada sucul ortamda çalışan su ürünleri yetiştiriciliği çalışanlarının yıpranma payı verilen meslek grupları içinde yer alması,5200 sayılı kanunda değişiklik yapılarak birliklerin kuruluş ve yaptırım gücü ile ilgili eksikliklerin tamamlanması Adalet ve ekipman desteklerinde sektörün öncelik verdiği alet ekipmanlara destek verilmesi ve bu konuda su ürünlerine verilen desteğin nicelik olarak artırılması Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün hak ve menfaatlerinin her platformda korunması için birlik içinde hareket edilmesi Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurulması Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren bu tür toplantıların gelenek haline getirilmesi, ayrıca bölgeler bazında da düzenlenmesi Çalıştay sonu ortaya çıkan çözüm önerilerinin gerçekleşip gerçekleşmediğihususlarının takip edilmesi, bu amaçla izleme komitesi oluşturulması Merkez Birliği’nin bu çalışmaları yürütebilmesi ve takibi için kaynak yaratılması, bunun sağlanması için de öncelikle üreticilere görev düştüğü ve üreticilerin kendisektörleri için katkıda bulunması Öneriler ve alınan kararlar ile ilgili gelişmelerin katılımcılara aktarılması, MerkezBirliği’nce çalıştay kitabı hazırlanması ve bastırılması 1. ÇALIŞTAY RAPORUNU OKUYUN FotoğraflarÇalıştay fotoğrafları