Su ürünleri yetiştiriciliğinde bulaşıcı hastalıkların yaygınlığı, sağlık ve refah üzerinde önemli ekonomik kayıplara ve zararlara neden olabileceğinden, yetiştiricilikte hastalık yönetimi, birçok yönden ele alınması gereken önemli bir konudur. Yetiştiricilik alanında çalışan uzmanlar, özellikle balık ve karideste sağlık ve refahın yüksek tutulması konusunda tek bir çözümün olmadığı konusunda ise hemfikir.
BioMar global Ar-Ge yöneticisi Elisabeth Aasum, Su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalık yönetimi, bütünsel bir yaklaşım gerektirir; tüm üretim döngüsüne bakmayı, doğru yavrunun kullanımına karar verirken yeme de dikkat etmeyi, en uygun aşı stratejisinin nasıl olacağını, balıkları ne zaman taşıyacağımızı, ne zaman hasat edeceğimizi ve süregelen hastalık zorlukları nedeniyle nasıl tedavi edeceğimizi düşünmeyi kapsar diyor.
Balık yemi üreticisi Skretting’in Ar-Ge direktörü Charles McGurk de benzer şeyleri dile getiriyor. Bütünsel bir sağlık yönetimi modeli, iyi genetik stokun olduğundan ve en üst düzey biyogüvenliğin sağlandığından emin olur, stres seviyelerinin mümkün olduğunca azaltılmasını içerir ve tüm iyi yetiştiricilik uygulamalarının uygulanmasını sağlar. Tabii ki, aşılar endüstriyi değiştirdi. Harika aşılar geliştirilmeden, özellikle somon yetiştiriciliği konusunda, şu anda olduğumuz durumda olmazdık ve karides hariç diğer türler için de durum böyledir.
McGurk’a göre, işlevsel yemler de hastalık kontrolünde önemli bir rol oynuyor. Gerçekten de, Skretting için kritik bir odak noktası, bütünsel bir sağlık yaklaşımını destekleyerek, çevresel veya patojenik olsun, herhangi bir zorlukla karşılaşıldığında, antibiyotik ve parazit öldürücü gibi kimyoterapotiklere olan endüstri bağımlılığının azaltılmasıdır. Bu şekilde, umarız dengeyi hayvan lehine çevirebiliriz.
Aasum, uzun vadeli üretim yaklaşımlarıyla ilgili müşterilerle konuşmak kritik önem taşıyor ve yem bu tartışmanın bir parçası dedi. Hepsi sürdürülebilir bir endüstriyi kolaylaştırmakla ilgili, ihtiyaç duyulduğunda balık ve karidesi desteklemek için beslenmeyi uyarlamakla ilgilidir.
Rabobank’ta akvakültür ve deniz ürünleri analisti olan Gorjan Nikolik, BioMar ve Skretting yöneticilerinin entegre sağlık yönetimi stratejilerinin temelleri konusundaki görüşlerine katılıyor ve tüm unsurların birbiriyle ilişkisi kadar önemli olduğunu belirtiyor.
İzlanda’dan sonra, İskoçya’nın somon endüstrisi önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın en hızlı büyüyen bölgesi olacak ve bunun Bakkafrost’un post-smolt teknolojisini, yüksek kaliteli yemi ve çiftlik yönetimine farklı bir bakış açısı getirmesiyle ilgisi var diyor Nikolik.
Genetik
Hayvan sağlığını desteklemede tabii ki üreme temel bir konudur.
Karides çiftlikçiliğinde farklı genetik tabanlı stratejilerle, ya dirence yönelik üreme yapmak ya da saf ırklar üretmek mümkündür diye ekliyor Nikolik.
Son birkaç yılda büyük gelişmelerden biri, yeni Siyah Kaplan Karidesi (Penaeus monodon) ırkları oldu. Genetik çevre ile etkileşime girer. Daha fazla çevresel kontrol – Recirculating Aquaculture System (RAS) gibi – hızlı büyüme ve saf ırk için üreme odaklanmasını artırır, dirence değil.
Ekvador karides çiftlikçiliğinde eğilim dirence ya da toleransa üreme yapmak yönünde oldu. Amaç ırkın saf hale getirilmesi değil diyor Nikolik.
Üreme programları, çiftliklerden seçilen özel hastalıksız karideslerle başlar.
Ekvadorlu çiftçiler zaten her iki şekilde de savaşı kazanamayacaklarını, büyük havuzları, örtüsüz, kaplamasız ve tüm patojenleri kontrol edemeyeceklerini kabul ediyorlar. Bu nedenle, yerel hastalığa karşı en iyi dirence sahip olan karidesleri, tek tek havuz seviyesinde seçiyorlar, diyor Rabobank temsilcisi.
Bu programlar, birlikte Ekvadorlu karides iş modeliyle birlikte ödüyor. Ülke, son on yılda karides üretimini %100 artırarak 2021’de 1 milyondan fazla tonu aşan ve Ekvador Merkez Bankası tarafından 5.3 milyar dolar değerinde olduğu açıklanan bir üretim gerçekleştirdi.
Aşılar, su ürünleri yetiştirciliğinde, hastalık yönetimi bakımından büyük bir itici güç olmaya devam edecek. Nikolik, Şili’deki SRS’i kontrol etmek için aşılar konusunda ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Ağız yoluyla yapılan aşılar alanında da çok fazla geliştirme çalışması gördük diyen Nikolik, bu tür aşıların formüle edilmiş yem yoluyla, çeşitli polimerlerde kapsüle edilerek veya rotifer, daphnia ve artemia gibi canlı yemlerde biyo-kapsülasyon süreciyle verilebileceğini söyledi.
BioMar, belirli tedarikçileri veya ilaç şirketlerini, oral aşıların uygulanmasına ilişkin bilgileri getirerek, somonidler için oral aşıların geliştirilmesini destekliyor.
Ancak, aşıların balıkların midelerinden geçerken antijenin bozulmasından kaynaklanan enjekte edilebilir olanlara kıyasla balıklarda oral aşılarla bağışıklık yanıtı eksikliği, bir geliştirme engeli olarak kalmaya devam ediyor, dedi Aasum.
Gerçekten de, enjekte edilebilir olanlara kıyasla ağız yoluyla aşıları enjekte etmenin, antijenin bağışıklık sistemine en doğrudan yolla verilmesini sağladığını savunuyor.
Skretting de bu alanda geliştirme çalışmalarını desteklemektedir.
Aşı bir güçlendirme aracı olarak kullanıldığında, ağız yoluyla aşılama, sistemi korumayı artırabilir veya uzatabilir, bağışıklık yanıtının süresini iyileştirebilir, dedi McGurk.
Ağız yoluyla aşılamanın avantajları arasında balıkları enjeksiyon yapmamak var Ancak, oral aşıların etkililiğini sağlamak oldukça zor olabiliyor.
Etkili olan sayısız aşı olsa da, bunların hepsi, balık yetiştiriciliğinde genel antibiyotik kullanımını azaltmak için önemli bir fark yaratan biyolojik sınırlarına sahip, diye kabul ediyor McGurk.
Balıkların belli bir büyüklük ve olgunluğa sahip olması gerekiyor.
Kerevitler, belirli patojenlere karşı aşılanamazlar, ancak doğal bağışıklık yanıtlarını uyaran bileşiklerden yararlanabilirler. Kerevitlerin adapte bağışıklık sistemleri yoktur. Uygun hücreleri, patojenlere yanıt vermeleri ve tekrarlayan enfeksiyonlarla başa çıkmaları için gereken yolları eksiklerdir. Ayrıca, bazı patojenlere karşı aşı geliştirmek zor olabiliyor, özünde her şeye karşı aşı yapamayız.
Somon Riketsiyal Sendromu (SRS) ile başa çıkmak zor bir bakteriyel hastalıktır, dedi. Hücre içi bir bakteri olduğu için balığın bağışıklık hücrelerine girer ve sonra tedavisi oldukça zor hale gelir. Bu nedenle, mevcut aşıların kontrol altında tutulmasında etkili olmadığı açıktır.
Antibiyotiklere başvurmadan SRS’yi önlemek veya balıkların bu zorluğa daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı olmak için başka yöntemler bulmak için çok çalışma yapılıyor. Bu konuda işlevsel yemlerin etkinliğini değerlendirdik ve bu yönde belirgin bir potansiyel görüyoruz.
Mikrobiyomun modifikasyonu
Skretting ekibi, Nutreco Exploration (NutEx) meslektaşları ile birlikte, tüm yetiştiricilik türleri ve coğrafyalarında uygulanabilen beslenme stratejileri üzerinde çalışıyor.
Bir bakıma kurulmuş yaklaşımları kullanıyoruz, ancak daha incelikli bir şekilde yapıyoruz. Bu nedenle fitojeniklere, belirli fizyolojik etkiler kazandıran bitkisel ürünlere bakıyoruz, ayrıca biome-etkin maddeler bağlamında bir mikroteknoloji programımız var, yine balığın veya karidesin lehine dengenin kıyısına itmek için modifiye edici etkileri olan maddeler kullanabiliyoruz.
Bakteriyofajlar
Skretting’in ana şirketi Nutreco, su ürünleri yetiştiriciliğinin kritik sağlık sorunlarına çözümler sunmak için bakteriyofajlar gibi yeni nesil teknolojilere yatırım yapıyor.
Temel düzeyde bunların çalışıp çalışmadıklarına dair hiçbir soru yoktur, bakteriyofajlar bakterileri öldürür, bu şekilde yayılırlar, bu onların modus operandi’sidir. Ancak tabii ki, istenen etkiyi verecek bakteriyofaj kokteyli içeren bir ürün yapmak için baktığınızda, o zaman işler çok daha karmaşık hale gelir. Doğru bakteriyofajları seçmek ve etkili bir yanıt sağlayabilecek bir şekilde teslim etmenin bir yolunu bulmak için gerçekten sofistike yaklaşımların gerektiği yer burasıdır. Ancak şimdi çok yenilikçi çözümler ve teknolojiler kullanan birçok biyoteknoloji şirketi var ve biz bir çıkışın bu ufukta mümkün olduğunu görüyoruz diyor McGurk.
Stres çözücüler
BioMar, üretim döngüsündeki en stresli aşamaların neler olduğunu belirleyerek kaynakları optimize etmeye çalışıyor, ardından zorlu dönemlerde balıklara veya karideslere sektör işbirliği yoluyla veya elinde bulunan araçlarla destek vererek, üretim performansını ve verimliliğini artırmayı hedefliyor.
Örneğin, somonlar tatlı sudan tuzlu suya geçerken önemli değişiklikler geçirirler.
Denizde daha yüksek bir enfeksiyon riskine maruz kalmanın yanı sıra, balığın bağışıklık savunması ve bariyerleri smolting süreci nedeniyle stres altındadır. Bu nedenle, balıklar bu aşamada hastalık riskine ve artan ölüme maruz kalırlar. “Probiyotiklerin kullanımıyla balıklara nasıl destek olduğumuzu stabilize ederek mikrobiyotayı daha sağlam bir büyüme ve dayanıklılık için daha iyi bir teminat altına aldığımızı gösteren kapsamlı dokümantasyonumuz var” diye devam etti Aasum.Deniz balıkları yavruları da probiyotik takviyesinden faydalanacak dedi. Yine, BioMar’ın, Bactocell ticari adıyla bilinen P. acidilactici MA18 / 5M içeren yemlerin larvalarda deformasyon azaltımı açısından faydalı bir etkisi olduğunu gösteren sağlam verileri var; probiyotiğin varlığı, erken yaşam evrelerinde fosfor gibi kemik yapıcı minerallerin alımını artırır.
Bir sonraki bölümde, su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalık yönetiminin farklı bakış açılarından yeni bakış açılarına göz atmaya devam edeceğiz.
Kaynak: feednavigator.com