Dubai, Orta Doğu’da gerek turizmi gerekse finans alanında yaptığı yatırımlarla, belki de en başarılı dönüşümü geçiren bölgelerin başında. Dubai’de, bir kuluçkahane, kafes çiftlikleri ve RAS tesisleri içeren Fish Farms LLC, test koşullarında neler başarılabileceğine dair bir örnek sunuyor.

2013 yılının başlarında, Dubai Veliaht Prensi Şeyh Hamdan bin Muhammed, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) deniz ürünleri ithalatına daha az bağımlı hale gelmesi ve kendi kendine yeterlilik yönünde çalışması gerektiğini fark ederek, ülkeye su ürünleri yetiştiriciliğini getirdi.

Aynı yılın sonunda Fish Farm LLC kuruldu. Farklı deniz endüstrilerinde uzun bir geçmişe sahip olan Bader bin Mubarak, CEO’su ve hissedarların temsilcisi oldu ve yerel bir su ürünleri endüstrisi kurarken kemikli deniz balıklarını çoğaltma ve yetiştirme hedefi üzerinde çalışmaya başladı. Şirketin genel merkezi Dubai’de bulunuyor ve şimdi, dokuz yıl sonra, Umm al-Quwain’de son teknoloji bir kuluçkahane, Dibba ve Dubai’de kafes çiftlikleri ve Jebel’de benzersiz bir RAS yetiştirme tesisi işletiyor. Geçen yıl şirket, çeşitli türlerden 6 milyon yavru üretti ve kabaca 2.500 ton çiftlik balığı sattı. Bu üretimin büyük bölümünü Umman Körfezi ve Hint Okyanusu’nda kafeslerde yetiştirilen Çipura (S. aurata) oluşturdu.

Dikkate değer bir şekilde, şirketin RAS’ı birden fazla türden oluşuyor ve BAE’deki tüketicilere satış için tümü organik ve helal sertifikalı Atlantik somonu (S. salar), Avrupa levreği (D. labrax) ve sarı kuyruklu kral balığı (S. lalandi) üretiyor.

Başlangıç noktası: Somon

BAE Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum, Fish Farm LLC’nin tesislerini ziyareti sırasında, ülkede gıdada kendi kendine yeterlilik vizyonunu açıkladı.

Kendi kendine yeterliliği sağlamak için yerli gıda üretimini genişletmek stratejik bir hedef ve Ulusal Gıda Güvenliği Stratejisinin ana direklerinden biridir. Gıda stratejik bir metadır ve gıda üretimini daha da geliştirmeye yardımcı olacak yeni fikirler ve projeler önermek için genç Emirlik vatandaşına güveniyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için net bir stratejimiz ve yeterli kaynaklarımız var. Kendi kendine yeterlilik sağlamak için pratik çözümler üretebileceğimize güveniyoruz.

Bu tam olarak Fish Farm LLC’nin yapmak için yola çıktığı şeydi. 2013’te başladığında, BAE’de tüketilen deniz ürünlerinin yalnızca yüzde 8’i yerel kaynaklardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde ediliyordu. Çok az sayıda su ürünleri yetiştiriciliği faaliyeti mevcuttu. Bin Mübarek’in en çok ilgisini çeken balıklardan biri de Atlantik somonuydu ve yerel tüketim yıllık 11.000 ton idi. Ancak bunun tamamı Norveç, Şili, İskoçya ve İrlanda’dan taze olarak ithal edildiği için nakliye maliyetleri ve ürünün ekolojik ayak izi yüksekti. Bin Mubarak, işleri daha iyi yapmak için bir fırsat gördü.

Bu konuda kendisine yardımcı olması için, kariyerine 1970’lerde İskoçya’nın batı kıyısındaki Fish Farm Development Ltd’de başlayan endüstri uzmanı Nigel Lewis’i işe aldı. O zamanlar endüstriyel ölçekli su ürünleri yetiştiriciliği henüz emekleme aşamasındaydı ve şirket, deniz balıkları yetiştiriciliği ve kapalı döngü çiftçilik sistemlerinin kullanımı ile ilgili Ar-Ge’ye öncülük ediyordu.

Lewis, somon balığı üzerinde çalışmaya başladı ancak hızla Tilapya, Çipura ve Levrek gibi diğer türlerle de çalışmaya başladı. 10 yılı aşkın bir süre boyunca şirket Şili, Kıbrıs, Çin, Yeni Zelanda, İzlanda, Fildişi Sahili, Keşmir, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Yunanistan’da projeler geliştirdi, inşa etti ve yürüttü. 

Yunanistan’da çipura ve Avrupa levrekleri için ilk büyük ölçekli kuluçkahanelerden birini inşa etti ve kendisi ve ekibinin uzun yıllar süren sıkı çalışmasından sonra, yılda 50 milyon yavru üretme kapasitesiyle, o zamanın dünyanın en büyük deniz fin balığı kuluçkahanesine dönüştürdü. Bu sırada şirket, AKVA Group tarafından tasarlanıp inşa edilen 300 tonluk bir RAS tesisi inşa etme sürecindeydi. Lewis’in açıkladığı gibi, sistemin tam kapasitede çalışmasını sağlamak ve seçilen üç türden yüksek kaliteli balıklar üretmek onun ilk görevi oldu.

Parr ve pre-smolts aşamasında somon ile Kral balığı ve Levrek ithal ederek başladı. Daha sonra sıcaklık, su kalitesi, yem ve diğer üretim parametrelerinin doğru şekilde ayarlanması için çalışmalara başlandı.

Kısa bir deneme yanılma döneminden sonra balıklar çok iyi performans göstermeye başladı ve şimdi yumurtadan 22 aydan biraz daha uzun bir sürede 3,5-4,0 kilogram somon üretebiliyoruz.

Lewis, ekibinin özellikle su kalitesini ve yemi optimize etmek için çok çalıştığını çünkü bunların ürünün nihai kalitesi üzerinde büyük etkisi olduğunu açıklıyor. Yine de ilk balıklarından bazılarını, çiftlik balıklarına çok şüpheyle yaklaşan yerel bir şefe göndermek konusunda gergindi.

Lewis, “‘Balığınız harika’ ve somonun ‘şimdiye kadar tattığı en kaliteli somonlardan biriydi’ ifadesini görmek için şefin e-postasını endişeyle açtım,” diye hatırlıyor Lewis.

Lewis, bunu yalnızca RAS’taki en uygun yetiştirme koşullarına değil, aynı zamanda balığın yalnızca saatler önce hasat edilmiş olmasına da bağlıyor.

Dubai’de balık yetiştiriciliğini çeşitlendirmek

Somon RAS’ı yerden kaldırmanın yanı sıra Lewis ve ekibi, şirketin Umman Körfezi’ndeki çipura kafes çiftliğini genişletmeye zaman ayırdı.

Kafes modüllerimiz, kıyıdan 2,5 km açıkta en uygun konumda bulunuyor ve Akdeniz’deki soğuk kış aylarını yaşamıyor. Su akıntıları balıklar için mükemmel akış ve temiz su sağlıyor.

Kafes çiftliği büyüdükçe ve daha fazla yavruya ihtiyaç duyuldukça, ticari ölçekli bir kuluçkahane hakkında düşünmeye başlamanın zamanı gelmişti.

Tesadüfen, BAE hükümeti, “yerel türlerin Basra Körfezi’nde çiftleştirilmesi” için Umm al-Quwain’de büyük bir kuluçkahane kompleksinin inşasını geliştirmek ve finanse etmek için bir plan üzerinde çalışıyordu. Başarılı bir dönemin ardından kuluçkahanenin ticari üretim için kullanılmasına karar verildi.

2021’de Fish Farm LLC ve Bakanlık (MOCCAE), tesisleri yönetmek ve işletmek ve BAE’deki su ürünleri üreticileri için farklı balık türlerinin yavrularını üretmek için bir kamu-özel sektör ortaklığı imzaladı. Kuluçkahane operasyonları 2022’de Çipura ve Avrupa levreğiyle başladı, ancak sonunda başarılı bir şekilde Sarıkuyruk Kral Balığı üretti ve diğerleri üzerinde çalışmaya devam etti. Kuluçkahane, yerel talebe bağlı olarak birkaç yıl içinde yılda yaklaşık 25 milyon yavruya kadar tam faaliyete geçecek.

Kuluçkahane, artık RAS yetiştirme tesislerinde üretimi çeşitlendirebilecekleri için Fish Farm LLC’nin operasyonlarına büyük bir destek oldu. Gözlenen kilit türlerden biri sarı kuyruklu balığıydı ve Şili gibi uzak kuluçkahanelerden fingerling ithal ederken, şirket artık onları Umm al-Quwain’de kendisi üretebiliyor.

Bu Sarıkuyruk balıkları sistemde mükemmel bir performans sergiliyor, sıfır saldırganlık ya da stresle, iyi sürü yapıyor, böylece büyüme oranlarını en üst düzeye çıkarıyor. Şimdiye kadar, yüzde 90’ın üzerinde olağanüstü bir hayatta kalma oranıyla, sadece 13 ayda 2 gramdan 3 kilograma kadar balık yetiştirebiliyoruz. Mevcut yetiştirme tesisinin kapasitesi sınırlı olduğundan, şirket yılda 25 – 30 ton Sarıkuyruk balığı üretim hacmini hedefliyor,” diye belirtiyor Lewis.

Şirket, üç döngü sarı kuyruk tamamladı ve tür Orta Doğu’da pek bilinmediği için şimdi pazarlaması üzerinde çalışmayı hedefliyor.

Planlar büyük.

Fish Farm LLC ekibi, teknik ve ticari kavramları geliştirmek ve kanıtlamak için çok çalıştı ve karşılaştığı büyük zorlukların üstesinden geldi. Buna sert BAE ikliminde endemik olmayan balık türlerinin nasıl üretileceğini, yetiştirileceğini bulmak ve özellikle yüksek tuzlulukta çalışmak, aynı zamanda kalite ve fiyat çalışması yaparak yerel pazarı geliştirmek de dahil.

Şirket, MENA bölgesindeki hükümetlerin su ürünleri sektörlerini nasıl geliştirebileceklerinin bir örneği ve planı olarak hizmet ediyor: en yüksek kaliteli ürünü elde etmek ve ülkeleri için gıda güvenliğini artırmak için teknolojiyi kullanırken sürdürülebilir olmak. Bu yaklaşım, Fish Farm LLC’yi Orta Doğu’da RAS teknolojisinin lideri ve sürekli olarak kaliteli organik, helal somon, levrek ve kral balığı üretmeyi başaran ilk şirket haline getirdi.

Şimdi, üretim maliyetini daha da aşağı çekmek ve yerel ve bölgesel deniz ürünleri pazarında daha büyük bir pay elde etmek için ölçek ekonomileri geliştirme zamanı.