Dünyada sürdürülebilir hayvansal protein üreticilerini sıralayan Coller FAIRR Endeksi’nda, üç Norveçli somon şirketi zirvede yer aldı.

Coller FAIRR Endeksi tarafından, sürdürülebilirliği gösteren bir dizi faktöre karşı düşük riskli olarak tanımlanan dört şirketten üçü, Norveçli su ürünleri üreticileri. Dünyanın en büyük somon üreticisi olan Mowi bir kez daha listenin en tepesinde yer alırken onu ikinci sırada Grieg Seafood ve dördüncü sırada Lerøy Seafood izliyor.

Hayvan proteinlerinin dünyadaki tek kapsamlı değerlendirmesi olan endeks, bir proteinin genel puanına katkıda bulunan çeşitli faktörleri göz önünde bulundurmakta. Sera gazı emisyonları, su kullanımı, biyolojik çeşitlilik, hayvan refahı ve antibiyotik kullanımından çalışma koşullarına ve yönetişime kadar pek çok farklı konu bu başlıkların içinde yer alıyor.

Norveç su ürünleri yetiştiriciliği, küresel olarak sürdürülebilir protein üreticileri için lider endüstri olmaya devam ediyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi CEO’su Christian Chramer bir basın açıklamasında, bunun Coller FAIRR Endeksi tarafından bir kez daha kabul edildiğini görmemiz, bu önde gelen şirketlerin ve daha geniş sektörün amansız sıkı çalışmasının ve taahhüdünün kanıtıdır dedi.

Sorumlu bir deniz ürünleri ülkesi olmak, değerli kaynaklarımıza şimdilik ve geleceğe bakmak anlamına gelir. Ürettiğimiz deniz ürünlerinin mümkün olan en düşük etkiye sahip olmasını sağlayarak gezegenimize bakma sorumluluğunu almak, uğraştığımız her şeyin merkezinde yer alır. Balıkçılık ve su ürünleri yönetimine bütüncül, ekosistem temelli yaklaşımımız ve sularımızdaki türleri koruyan katı düzenlemeler bunun anahtarıdır.

Uygulamalarda şeffaflığın son derece önemli olduğunu kabul etmeye devam ediyoruz ve sürdürülebilir uygulamalarımızla öncülük ederek bu alanda yeniliğe ilham vermeye yardımcı olduğumuzu bilmekten gurur duyuyoruz, böylece gelecek nesil sağlıklı bir deniz ürünleri endüstrisini de miras alabilir.

Norveç Deniz Ürünleri Federasyonu endüstri kuruluşunun CEO’su Geir Ove Ystmark, Norveç şirketlerinin bu önemli endekste üst sıralarda yer aldığını görmekten gurur duyuyoruz. Sürdürülebilirlik, Norveç deniz ürünleri endüstrisinin merkezinde yer alıyor. Eminim ki endüstri yenilik yapmaya ve günümüzün zorluklarına daha da iyi çözümler bulmaya devam edecek. diyor.

Mowi’nin baş sürdürülebilirlik sorumlusu Catarina Martins şu yorumu yaptı: Nihai hedefimiz, okyanusun artan dünya nüfusu için gezegenimize saygı duyacak şekilde daha fazla gıda üretme potansiyelini ortaya çıkarmak, bu nedenle en sürdürülebilir olarak seçilmekten son derece gurur duyuyoruz. protein üreticisi ve sıkı çalışmamızın bir kez daha takdir edildiğini görün.

FAIRR’ın metodolojisi gelişmeye devam ediyor ve şirketlerin derecelendirmenin beş yıl önce başladığı zamana göre daha fazla rapor vermesi ve daha fazla metrikte ilerleme göstermesi bekleniyor, bu nedenle en üst sıralarda yer almak giderek daha zor hale geliyor. Üç Norveçli somon şirketi, kıyaslama yapılan 60 şirket arasında ilk 4’te yer alıyor. Bu, Norveç somon çiftçiliğinin sürdürülebilirlik konusunda öncüler olarak tanınmasını pekiştiriyor.

Grieg Seafood CEO’su Andreas Kvame, Bu sıralama, faaliyet gösterdiğimiz özenin yanı sıra çiftçilik yaptığımız tüm bölgelerde çalışanlarımızın büyük ilgi ve desteğini yansıtıyor diye açıklıyor.

Daha sürdürülebilir bir küresel gıda sistemine ihtiyacımız var ve su ürünleri yetiştiriciliğinin oynayacağı önemli bir rol var. Ancak mevcut durumdan memnun değiliz. Yeni teknolojilere, inovasyona ve yeni tarım uygulamalarına yatırım yaparak doğa üzerindeki etkimizi azaltmak ve gelişmek için sürekli çalışıyoruz.

Lerøy Seafood Group CEO’su Henning Beltestad şunları söyledi: Değer zincirimizde sürdürülebilirliği iyileştirmeye yönelik sürekli ve hedefli çalışıyoruz. Bu alandaki çabalarımızın fark edildiğini ve Lerøy’nin şirket ve sektör olarak bir kez daha bu tür endekslerde en iyiler arasında yer aldığını görmek güzel. Hedefimiz seneye daha da yüksek puan almak.

Geçirdiği değişim ve dönüşümle birlikte, Norveç’teki somon yetiştiriciliğinin Türkiye’de özellikle de Karadeniz’de yapılan Türk somonu yetiştiricilğine katacağı vizyon gerçekten çok önemli. Bu gibi listelerde özellikle de yetiştiricilik yoluyla elde edilmiş deniz mahsüllerinin yer alması, deniz mahsüllerinin doğru yollardan son tüketiciye ulaşmasını sağlamanın en iyi yollarından birisi.