Çalıştay hakkında detaylı bilgi

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞTAYI

SONUÇ BİLDİRGESİ

  • Su ürünleri yetiştiriciliği yapılacak alanların belirlenmesi, makro planların yapılması,
    potansiyel alan haritalarının çıkarılması,
  • Balık çiftliklerinin kuruluş ve kiralama aşamasındaki bürokratik işlemlerin azaltılması,
  • Kira miktarları ve sürelerinin gözden geçirilerek ilgili raporlarda belirtilen hususların
    göz önüne alınması,
  • Hidroelektrik santrallerin yapımında su ürünleri yetiştiriciliği tesislerinin dikkate alınması,
  • Yemin beslenmedeki etkinliğini artırmak için, teknolojinin geliştirilmesi,
    hammaddenin çeşitlendirilmesi, katkı maddeleri açısından zenginleştirilmesi, yemlerin
    geri izlenmeye alınması,
  • Yeni türler ve organik üretimin yaygınlaştırılması için mevzuat, eğitim ve desteklerle
    ilgili gerekli tedbirlerin alınması,
  • Tesisler arasındaki mesafelerin yeniden değerlendirilmesi,
  • Tesisler ve bölgeler arasında yapılan, canlı balık sevkiyatlarının kontrol alınması,
    işletmeler arası hastalık yayılmasını önlemek üzere yavru ve yumurta nakillerinde çiftlik sınıflandırması yapılması,
  • Aşı ve ilaç uygulamalarında ruhsatlı ürünlerin kullanımına dikkat edilmesi ve bunun özendirilmesi,
  • Çiftliklerden çıkan suların alıcı ortamlara verilirken belirlenmiş kriterlere uyulması,
    çevrenin korunmasına özen gösterilmesi,
  • Balık tüketiminin artırılması için ülke çapında kampanya yapılması, bir an önce başlanması, bütün üreticilere ulaşılarak bu konuda bilgilendirilmelerinin ve katkılarının sağlanması,
  • İşleme tesislerinin halk sağlığını ve ihracatta olumsuzlukları önlemek için kurallara uyması, bakanlık il müdürlükleri denetimlerinin sıklaştırılması,
  • Ürün arzının devamlılığını sağlamak, işleme tesislerinin ihtiyaçlarının karşılanması için üretici ve birliklerin planlama yapması, üretim standardı oluşturması,
  • Ani fiyat dalgalanmalarının önlenmesi için fiyat istikrarı mekanizmasının oluşturulması, ortak hareket etme ve haksız rekabete girilmemesi,
  • Su ürünleri yetiştiriciliğine verilen doğrudan desteklerin artırılarak sürdürülmesi, desteklerde suiistimalleri önlemek üzere her türlü denetim tedbirlerinin alınması
  • Adalet ve ekipman desteklerinde sektörün öncelik verdiği alet ekipmanlara destek
    verilmesi ve bu konuda su ürünlerine verilen desteğin nicelik olarak artırılması,
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş’nce sübvansiyonlu kredi kullandırılmasına devam edilmesi,
    faiz oranının hayvancılıkta olduğu gibi %100 sübvanse edilmesi, günümüz şartlarında
    yüksek olan %1 komisyon oranının %0,5’e düşürülmesi,
  • Tarım sigortası kapsamında sektörün fazla yararlanamama sebeplerinin incelenmesi,
    bu konudaki gelişmeye engel teşkil eden muafiyetler ve istisnalar konularının yeniden
    değerlendirilmesi,
  • Sahada sucul ortamda çalışan su ürünleri yetiştiriciliği çalışanlarının yıpranma payı
    verilen meslek grupları içinde yer alması,5200 sayılı kanunda değişiklik yapılarak birliklerin kuruluş ve yaptırım gücü ile ilgili
  • eksikliklerin tamamlanması,
  • Su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün hak ve menfaatlerinin her platformda korunması
  • için birlik içinde hareket edilmesi,
  • Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurulması,
  • Sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren bu tür toplantıların gelenek haline
  • getirilmesi, ayrıca bölgeler bazında da düzenlenmesi,
  • Çalıştay sonu ortaya çıkan çözüm önerilerinin gerçekleşip gerçekleşmediği
  • hususlarının takip edilmesi, bu amaçla izleme komitesi oluşturulması,
  • Merkez Birliği’nin bu çalışmaları yürütebilmesi ve takibi için kaynak yaratılması,
  • bunun sağlanması için de öncelikle üreticilere görev düştüğü ve üreticilerin kendi
  • sektörleri için katkıda bulunması,
  • Öneriler ve alınan kararlar ile ilgili gelişmelerin katılımcılara aktarılması, Merkez
  • Birliği’nce çalıştay kitabı hazırlanması ve bastırılması,

1. Çalıştay Kitabı

PDF, abc mb